Ανακοίνωση του Δικτύου Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς που αφορά στην κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών:
Το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων έχουν επιδεινωθεί λόγω των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate) που έχουν φτάσει στο 50% της αμοιβής των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται για λογαριασμό ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Είναι σαφής η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απαξιώσει τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς γιατρούς και να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, των επιχειρηματιών υγείας και των ασφαλιστικών εταιρειών.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση υπάρχει έντονη και μαζική αντίδραση των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών κατά του μνημονιακού νόμου των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων, που οδηγεί σε μη διαχειρίσιμη επιβάρυνση των εργαστηρίων λόγω υπέρβασης των χαμηλών κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο αυτό, το οποίο έχει ισχύ από το 2013 και έχει οδηγήσει σε συσσωρευμένα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ανά εργαστήριο, απειλεί πλέον ανοικτά με κλείσιμο τα περισσότερα ιδιωτικά εργαστήρια.
Αυτή η συνθήκη χρεωκοπίας έχει ωθήσει σε αποχή από τη λειτουργία τους όλα τα μικρομεσαία διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας, μια μορφή κινητοποίησης που υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία από τις 8 Μαΐου.
Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης, αντί να προχωρήσει σ’ ένα ειλικρινή διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών, έσπευσε να νομοθετήσει την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας και της συνδικαλιστικής διεκδίκησης. Το άρθρο 69 του ν. 5102 /2024 προβλέπει αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία που θα κριθεί ότι παράνομα «δεν παρέχονται υπηρεσίες και δεν εκτελούνται τα παραπεμπτικά». Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση να εκφοβίσει τα μικρομεσαία εργαστήρια και να αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους.
Η Νέα Αριστερά, εκτός από τη διάσωση και αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, διεκδικεί τη βιώσιμη λειτουργία των μικρομεσαίων ιδιωτικών εργαστηρίων που καλύπτουν σήμερα πραγματικές διαγνωστικές ανάγκες των πολιτών. Η απάντηση στα οξυμμένα προβλήματα του διαγνωστικού τομέα δεν είναι ο κυβερνητικός αυταρχισμός, αλλά η ριζική επανεξέταση του μηχανισμού των αυτόματων επιστροφών, οι αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος) και ο ουσιαστικός έλεγχος της ζήτησης εξετάσεων με αξιόπιστα διαγνωστικά πρωτόκολλα.